Dalibor Miklavčić

Koncert

Datum


Vrijeme


Lokacija


Dalibor Miklavčič

Pedalni klavir je danas velika atrakcija za uši i oči obzirom da se svira n rukama  i nogama. Ima vlastitu pedalnu klavijaturu sa više od 30 tipki koje “proizvode” dodatne tonove u basu!

Mozartu te vrsnim skladateljima romanticizma (Liszt, Schumann...) pedalni klavir je bio vrlo omiljen instrument. Na žalost on je kasnije zaboravljen, a ostaju nam divne kompozicije Mozarta, Schumanna, Liszta te drugih vrhunskih skladatelja za ovaj instrument. 

Dalibor Miklavčič je rekonstruirao pedalni klavir i s njim osvojio koncertne pozornice diljem Europe: od Londona, Pariza, Budimpešte, Beča, Ljubljane, Rima, Prage, Kopenhagena....te oduševio kritiku, npr. u Londonu: -  “a revelation”, “a brilliant Slovene keyboardist”, u Rimu - “izvanredna senzibilnost interpreta”, u Budimpešti -  “not only virtuosity show off but also a serious musical experience. Audience’s delight” i sl.

Dalibor je repertoaru pedalnoga klavira dodao i svoje “pedalne” obrade poznatih komada Chopina, Rachmaninoffa, transkripcije poznatih orkestarskih komada kao i npr. španjolskih plesova divljih i izražajnih ritammova (Bolero i sl...).

Uzbudljiv i publici nezaboravan program svjetski priznatog izvođača od Mozarta do španjolskih ritmova moguć je sada i u Hrvatskoj.

Repertoar 2014.

Pedal Pianoforte:

Wolfgang Amadeus Mozart: Piano Concerto in d, KV 466 (the reconstructed 1785-version for pedal piano) some Sonatas (around and after 1785), Ouverture&Fuge in C K399
Charles Gounod: Concerto pour Piano-Pédalier & Orch. (E flat major, original from 1889)
Robert Schumann: Studien & Skizzen für den Pedalflügel Op. 56, 58
Franz Liszt: Ad nos ad salutarem undam (the 1850-original “für den Pedalflügel”)
Johannes Brahms: Waltzes op. 39 (from original 4 hands score) & selection from Op. 122
Felix Mendelssohn Bartholdy: Sonata 4 B flat major & other works
Cesar Franck: Choral Nr. 1 en Mi majeur
Samuel Alexandre Rousseau: selection from “Quinze pièces pour le piano-pédalier”


L J.A.Lefébure-Wély: Bolero de Concert op. 166

Charles-Valentin Alkan: selection from op 66
Alexander Goedicke: selection from Seven pieces
Paul Hindemith: Organ sonata II adopted for the pedal pianoforte
Sergei Rachmaninoff: arrangement for pédalier of 2nd Concerto c-minor, op.18, 3rd mvt.

Pedal Harpsichord:

please choose among the “Free Works Pedaliter” by:
Johann Sebastian Bach, Dieterich Buxtehude, Nicolaus Bruhns, Georg Böhm,
Vincent Lübeck & others Keyboard intavolations of works of Iacobus Gallus (Edition Monumenta artis musicæ Sloveniæ Nr 55, Ed. Marko Motnik) and Keyboard intavolations of Baletti by Ioannes Baptista Dolar (Ed. Dalibor Miklavčič)

Orgulje:

Širok repertoar djela: od Robersbridge kodeksa (oko 1360.) do njemačkom i talijanskom renesanse, baroka, njemačkih i francuskih romantičara, do Petr Ebena, nekih slovenskih suvremenika i improvizacije. Koncerti: Haydn (Dvostruki koncert u F za orgulje i violinu), Händel (Opus 4)

Novosti

Spasitelj izumrlih glazbala iz zaborava
Dalibor Miklavčič pobjednik je na nekoliko nacionalnih i europskih orguljskih natjecanja. Nastupa između ostalog, kao solist s bečkim orkestrom, kao gost-predavač na brojnim glazbenim akademijama u Europi i vodeći majstor tečajeve. Od 2006 do 2009 bio je profesor orgulja na Sveučilištu za glazbu u Grazu u Austriji, kao docent, honorarno predaje na glazbenoj akademiji u Ljubljani, poučava orgulje na zavodu Sv. Stanislav, a rad s mladima u ovom okruženju ga inspirira.