Zagreb Jazz Portrait

Koncert

Datum


Vrijeme


Lokacija


Zagreb Jazz Portrait

Jazz sastav koji počiva na suvremenim postavkama jazz glazbe, a oslanja se na baštinu hrvatske glazbene tradicije

Zagreb Jazz Portrait jedan je od najpostojanih jazz-sastava u Hrvatskoj. Djeluje već više od dvadeset dvije godine u gotovo istom sastavu – Mario Igrec (gitara), Nenad Jura Vrandečić (kontrabas, bas gitara), Saša Nestorović (saksofon), a na bubnjevima Borna Šercar, koji je 1998. godine zamijenio tragično preminulog Juricu Ugrinovića. Od 2011. godine član sastava je i Hrvoje Galler (klavijature).

Već na prvoj probi 1991. godine u Zagrebu, na kojoj su se okupili Jurica Ugrinović, Saša Nestorović, Mario Igrec i Nenad Jura Vrandečić, sastav je odredio svoj glazbeni smjer – svirat će autorsku glazbu. Tome su konceptu ostali vjerni svih ovih godina pa su danas poznati kao sastav koji svira gotovo isključivo vlastite skladbe, uz pokoji jazz-standard. Sjajni instrumentalisti i aranžeri te inventivni skladatelji, koji gdjekad posegnu i za bogatim vrelom hrvatske narodne glazbene tradicije, Zagreb Jazz Portrait ima posebno mjesto u hrvatskom jazzu upravo zato što dosljedno slijedi svoj glazbeni put.

U više od 20 godina djelovanja Zagreb Jazz Portrait snimio je osam nosača zvuka, imao mnogo koncertnih, klupskih te radijskih i TV nastupa u zemlji i inozemstvu, a pratio je i mnoge druge poznate glazbenike. Gotovo da nema kluba, koncertne dvorane, festivala u zemlji na kojem nisu nastupali. Dobitnici su brojnih nagrada i priznanja, kako publike tako i struke.

Albumi:

  • Tri suite iz Hrvatske
  • It's Time for Jazz
  • Dan-dva
  • Portreti
  • Hrvatska jazz- trilogija

U sjećanje na svog prijatelja i suradnika Juricu Ugrinovića portretovci su kao dodatak na posljednjem CD-u objavili dvije skladbe s albuma Portreti iz 2001., u snimanju kojeg je 1998. sudjelovao i Jurica: “Balada za Juricu” Saše Nestorovića i “Etida u C molu” Nenada Jure Vrandečića.

Izvođači

Istaknuti jazz glazbenici iz Hrvatske

Saša Nestorović
Saksofon

Multisaksofonist Saša Nestorović, u ovom trenutku jedan od naših najistaknutijih tenor- i sopran-saksofonista

Nenad Jura Vrandečić
Kontrabas

Kao autor i kontrabasist kvarteta Nenad Jura Vrandečić odlikuje se svojim solima. ......Vrandečićeva Etida u c-molu, koja je i jedan od glazbenih vrhunaca albuma......

Mario Igrec
Gitara

Izvrstan gitarist Mario Igrec, važan harmonijski subjekt, koji se u posljednje vrijeme dosta utopio u vodama afro-kubanske glazbe, svirajući u sastavu Cubismo.

Borna Šercar
Bubnjevi

Djeluje u više sastava koji se bave jazz glazbom: Spike Quartet, Dona Lee Quartet, Trio Ivana Kapeca, Zagreb Jazz Portrait, Il Gruppo Delle Azioni Progresive i Trio Matije Dedića.

Hrvoje Galler
Hrvoje Galler

Pianist jazz glazbenog izričaja koji svira s mnogim poznatim glazbenicima kao što su Jasna Bilušić, Zagreb Jazz Portrait, Sasha Nestorović...

U 20 godina djelovanja Zagreb Jazz Portrait je ostvario 8 nosača zvuka, mnogo koncertnih i klupskih nastupa, kao i TV snimki, te radio emisija uživo u zemlji i inozemstvu. Pratio je mnoge poznate glazbenike iz svijeta kulture, kazališta i estrade. Zagreb Jazz Portrait osvojio je Porina 2000. Kao sastav, nastupaju na mnogim jazz festivalima i drugim događanjima, pozivajući često jazz izvođače iz Hrvatske, Europe i Amerike.

Zagreb Jazz Portrait
DAIMONION

Zagreb Jazz Portrait
TRILOGOS

Zagreb Jazz Portrait
BJLOGLAVI SUP

Zagreb Jazz Portrait
BALADA ZA JURICU

Zagreb Jazz Portrait
IT'S TIME FOR JAZZ

Zagreb Jazz Portrait
HRT1

Novosti

Druga večer Jazz.hr / proljeće - sadašnjost i budućnost jazza
Nakon koncerta Charlesa Tollivera, njegovog Music Inc. i Saše Nestorovića kao posebnog gosta, drugu večer festivala Jazz.hr / proljeće obilježile su domaće jazz snage.

Zagreb Jazz Portrait i Acoustic project u četvrtak su, u maloj dvorani Vatroslav Lisinski, predstavili projekt "Klasika / Jazz", osebujan glazbeni izričaj koji spaja klasiku i jazz. Ta fluidna mješavina stilova ponudila je lepršavost i nepredvidljivost jazza u kombinaciji sa snažnim gudačkim dionicama i podlogama. Autorske skladbe Dubravka Palanovića, osnivača Acoustic Projecta te Marija Igreca, Nenada Jure Vrandečića, Saše Nestorovića i Borne Šercara prikazale su uspjeh spajanja nespojivog te sadašnjost kojom se domaća jazz scena može itekako ponositi.

Budućnost hrvatskog jazza predstavljena je smotrom Nove nade jazza "Marjan Marjanović". Gitarist Mario Igrec ove je godine, u ulozi selektora, odabrao je mlade izvođače koji su svojom izvedbom pokazali da itekako imaju potencijala za veliku scenu. Ani Vuletić, Gina Damjanović i Melita Lovričević, uz Dianu Čerenšek na flauti, predstavile su se kao samouvjerene jazz vokalistice koje s lakoćom vladaju jazz standardima, dok je Lana Janjanin na klaviru pokazala svoj raskošni kantautorski talent u vlastitom jazz triju. Bend Rock akademije i jazz ansambl zagrebačke Muzičke akademije oduševili su publiku nadahnutim izvedbama obrada i autorskih skladbi njihovih članova.

Jazz.hr / proljeće zatvara se u petak zajedničkim nastupom Charlesa Tollivera, Saše Nestorovića i Jazz orkestra HRT-a u izvedbi kultnog albuma Johna Coltranea "Africa Brass".

Zagreb Jazz Portrait i Acoustic Project (Klasika/Jazz)ZAGREB JAZZ PORTRAIT
Mario Igrec - gitara / guitar
Saša Nestorović - sopran i tenor saksofon / soprano and tenor saxophone
Nenad “Jura” Vrandečić - kontrabas / bass
Borna Šercar - bubnjevi / drums
Hrvoje Galler - glasovir / piano

ACOUSTIC PROJECT
Dani Bošnjak - flauta / flute
Branko Mihanović- oboa / oboe
Mario Čopor - glasovir / piano
Stanislav Muškinja - bubnjevi / drums
Martina Sačer - violina / violin
Tomislav Ištok - violina / violin
Aleksandar Jakopanec - viola
Jasen Chelfi - violončelo / cello
Dubravko Palanović - kontrabas / bass

Projekt "Klasika / Jazz", osebujan glazbeni izričaj koji spaja klasiku i jazz. Ta fluidna mješavina stilova nudi lepršavost i nepredvidljivost jazza u kombinaciji sa snažnim gudačkim dionicama i podlogama. Autorske skladbe Dubravka Palanovića, osnivača Acoustic Projecta te Marija Igreca, Nenada Jure Vrandečića, Saše Nestorovića i Borne Šercara prikazuju uspjeh spajanja nespojivog te sadašnjost kojom se domaća jazz scena može itekako ponositi (Davor Hrvoj)

Zajednički nastup Zagreb Jazz Portraita i Acoustic Projecta zamišljen je kao jedinstveni muzički projekt, s čak 16 glazbenika na pozornici i iznimno zanimljivim setom skladbi, za čiju se orkestraciju pobrinuo Dubravko Palanović.

Acoustic project čini 11 glazbenika, većinom članovi Zagrebačke filharmonije, i to kao komorni sastav gudača, uz flautu i obou te glasovir i udaraljke. Predvođeni skladateljem i kontrabasistom Dubravkom Palanovićem, izvode zanimljive glazbene programe koji obuhvaćaju klasiku, avangardu, jazz i rock, a inovativnim spajanjima različitih stilova, donose i sasvim nesvakidašnje zvučne kombinacije. Acoustic project kontinuirano nastupa u sklopu mnogih kulturnih događanja i ciklusa diljem Hrvatske.

Na programu su djela Dubravka Palanovića, Marija Igreca, Nenada Jure Vrandečića, Huberta Girauda, Edena Ahbeza, Joaquina Rodriga i Chick Coree, te Jake Holmesa i Jimmyja Pagea.